Minden, ami zsidó

Böjtnapok

további elemek
Böjtnapok
A lerombolt jeruzsálemi Szentély nyugati fala előtt imádkozó zsidók. A hagyomány szerint több mint hatszáz év különbséggel, de mind a babilóniak, mind a rómaiak Áv hó 9-én a napon pusztították el a Szentélyt. A Fal a zsidóság legszentebb helye.

A zsidó  történelem számos fekete napjára, tragédiájára emlékeznek böjttel. Ilyen például Támuz hó 17. napja (sivó ószor bötámusz), amikor több ilyen esemény is történt az évezredek során. A hagyomány szerint például ekkor törte össze Mózes a kőtáblákat, amikor a Szináj-hegyről lejőve látta, hogy a nép elfordult Istentől és az aranyborjút kezdte imádni. A babilóniaiak ekkor ostromolták meg Jeruzsálemet i. e. 586-ban. Időszámításunk szerint 135-ben Hadrianus császár ekkor állított fel bálványt az elpusztított jeruzsálemi Szentély helyére.

Áv hó 9-én (Tisó beáv) rombolta le i. e. 586-ban a babilóni sereg az első Szentélyt. Jó hat és fél évszázad múlva (i. sz. 70-ben) a rómaiak áv hó 9-én semmisítették meg a második Szentélyt. A nácik ezen a napon (1942. július 23) kezdték meg a varsói gettó lakóinak deportálását a treblinkai haláltáborba.