Kaposvár

-A holokauszt alatt a 2400 kaposvári zsidó többségét meggyilkolták
-A megcsappant közösség 1974-ben  kénytelen volt eladni zsinagógáját a városnak.
-1980-ban a tulajdonos felrobbantatta a templomot. A zsidó közösség csak az egykori épület tetején álló, a tízparancsolatot jelképező bronztáblákat tudta megmenteni a romok alól.

Az épület felrobbantása

Az épület felrobbantása

 

A kaposvári zsidó közösség gyökerei a tizenkilencedik század első harmadába nyúlnak vissza. Az 1840–es évek elejére kiépítették oktatási és szociális intézményeiket, 1862–ben a közösség zsinagógája is elkészült. Az épületet 1906–ban bővítették. Emlékét mára csak régi fényképek és képeslapok őrzik, ezek szerint egyszerű homlokzatú sátortetős épület volt. Belső terében modern vasszerkezet tartotta a női galériát, és romantikus, három oszlop–párral díszített frigyszekrénye volt.

A körülbelül 2400 kaposvári zsidó nagy részét meggyilkolták a holokauszt során. A megfogyatkozott közösség nem tudta fenntartani a zsinagógát, ezért 1974–ben eladta a városnak. Néhány évvel később, 1980–ban arra hivatkozva, hogy az épület rossz helyen áll, felrobbantották az akkor már száztizennyolc éves zsinagógáját. Az összetört téglák között csupán a tízparancsolatot jelképező kettős bronz táblák maradtak többé–kevésbé épségben. Az első öt parancsolatot befogadó tábla teljesen sértetlen maradt, míg a második öt parancsolat, amelyek egyebek mellett az emberek egymás iránti tiszteletéről és megbecsüléséről szólnak, komoly sérüléseket szenvedett. A táblák ma a zsinagóga helyén, annak emlékműveként állnak.